چای اولانگ ( oolang tea ) جزو قدیمیترین چاییهای تولیدی و مصرفی کشور چین است که با استفاده از برگهای گیاه کاملیا سینسیس درست میشود. این گیاه دقیقاً همان گیاهی است که از آن چای سبز و سیاه را تهیه میکنند.
فراوری چای سیاه، سبز و اولانگ به شکلی است که باعث شده هرکدام از آنها طعم و خاصیتهای مختلفی داشته باشند؛ اما همه آنها از برگهای یک نوع گیاه تهیه میشوند.برگ چای آنزیمهای مختلفی دارد که این آنزیمها موجب واکنشهای شیمیایی اکسیداسیون میگردد.
اکسیداسیون در واقع یک فرایند است که باعث میشود برگهای سبز رنگ چایی به سیاه تغییر کند. چای سبز نسبت به سیاه و اولانگ به مقدار کمتری اکسید میگردد؛ اما میزان اکسید شدن چای سیاه بسیار بیشتر از آن است.
در واقع فرایند اکسید شدن تا زمانی ادامه پیدا میکند که برگهای سبز کاملاً سیاه شوند.
از نظر طبقهبندی مقدار اکسید شدن این چایها به شکلی است که چای اولانگ بین چای سیاه و چای سبز قرار میگیرد و یک نوع چای نیمه اکسید محسوب میشود.
مطالب پیشنهادی:
طرز تهیه چای اولانگ
برای اینکه شما این چای را تهیه کنید میتوانید هم از نوع خشک شده و آماده و هم از برگهای نرم و تازه آن استفاده کنید. روش تهیهای که در ادامه مطلب آن را بیان میکنیم یک روش واحد برای آمادهسازی چایی است.
شما باید برای هر فنجان تقریباً ۱۸۰ میلیلیتر آب، ۱.۲ قاشق چایخوری چای خشک و ۲ قاشق غذاخوری برگ شسته شدة گیاهی که از آن چای گیاهی اولانگ را تهیه میکنند استفاده کنید.
آب مصرفی شما باید تا دمای تقریباً ۹۶ درجه سانتیگراد گرم شود که برای دمکردن چای مناسب باشد.این میزان دمای آب موجب میشود مواد معطر چای آزاد نشده و عطر آن در چای شما از بین نرود.
شما باید بعد از این که آب شروع به جوشیدن کرد، حرارت آن را قطع کرده و تقریباً ۴۰ ثانیه منتظر بمانید که دمای آب کاهش پیدا کند.در مرحله بعد باید چای را به آب اضافه کرده و درب ظرف را ببندید و به میزان ۲ الی ۵ دقیقه صبر کنید تا چای شما دم بکشد.پیشنهاد میکنیم یک پارچه در زمان دم کشیدن چای، روی قوری بیندازید.
بعد از انجام این مراحل چای شما آماده بوده و میتوانید آن را میل کنید. همانطور که گفته شد چای اولانگ به شکل تقریباً نیمه اکسید شده، بین دو چای سیاه و سبز قرار دارد.
به همین دلیل است که ساختار شیمیایی متفاوتی از چای سبز که خواص درمانی زیادی دارد خواهد داشت.
همچنین این چای به تیرگی و تلخی چای سیاه و سبز نیست در نتیجه شما با نوشیدن این مدل میتوانید از بهترین خواص چای سیاه و سبز استفاده کنید.
توجه داشته باشید که برای حفظ سلامت و طعم چای باید از ظروف مناسب و به دور از نور خورشید و در مکانی مناسب نگهداری کنید.
خواص چای اولانگ
همانطور که پیش از این هم اشاره شد این چای به دلیل اینکه تقریباً خواص هر دو نوع چای سبز و سیاه را دارا است، خاصیتهای بیشماری برای بدن انسان دارد که در ادامه مطلب به آنها اشاره خواهیم کرد.
پیشگیری از دیابت
آنتی اکسیدانهایی که در این چای وجود دارد، موجب کاهش قند خون شده و میتواند به مقدار انسولین در بدن کمک کند. علاوه بر آن میتواند حساسیت بدن به میزان انسولین را بیشتر کند.
طبق تحقیقات انجام شده مصرف مرتب این چای موجب کنترل بهتر قند خون شده و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را در بر دارد.
شما باید بدانید که عوارض این چای به اندازه چای سبز و سیاه مورد بررسی قرار نگرفته است.
طبق تحقیقات مصرف ۷۲۰ میلیگرم چای اولانگ در طول روز میتواند موجب کاهش ۱۶ درصدی خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ شود.
تحقیقات دیگری نشان داده که افراد مبتلا به دیابت اگر روزی یک و نیم لیتر از این چای را میل کنند، بعد از گذشت ۳۰ روز قند خون آنها ۳۰ درصد کاهش پیدا میکند.علاوه بر آن بسیاری اعتقاد دارند که مصرف این چای به همراه داروهای کنترل قند خون موجب جلوگیری از افت ناگهانی قند خون میشود.
البته گزارشاتی هم وجود دارد که طبق آن، خطر مبتلا شدن به قند خون در کسانی که در ۳۰ روز بیشتر از ۴۸۰ میلیلیتر این چای را مصرف میکنند بسیار زیاد خواهد بود. محققان اعتقاد دارند که وجود آلودگیها در آفتکشها باعث بروز این عوارض میشود و نباید بهخاطر این مشکل از مصرف این مدل چای پرهیز کرد. البته که تعادل در مصرف هر نوع خوراکی بهترین کاری است که میتوان انجام داد.
بهبود مشکلات قلبی
اگر شما چای اولانگ را به شکل مرتب مصرف کنید بهخاطر آنتی اکسیدانهایی که در این چای وجود دارد، سلامت قلبتان افزایش پیدا میکند.
طبق تحقیقات نوشیدن این چای فشارخون بالا را کاهش داده و سطح کلسترول بدن را کمتر میکند، در نتیجه میتواند موجب کاهش احتمال ابتلای فرد به بیماریهای قلبی شود.
بر اساس تحقیقاتی که اخیراً انجام شده، مصرف ۱۴ لیتر این چای در طول روز، ۵۱ درصد نسبت به دیگران فرد را از ابتلا به بیماریهای قلبی دور میکند.
در کشور ژاپن 706 بزرگسال مورد بررسی قرار گرفتند و روزانه ۲۴۰ میلیلیتر از این چای مصرف کردند که در نهایت ۶۱ درصد نسبت به دیگران به بیماریهای قلبی ابتلا پیدا کردند.
بر اساس تحقیقات دیگری که در کشور چین انجام شده استفاده روزانه از این چای موجب میشود خطر سکته قلبی در افراد تا ۳۹ درصد کاهش پیدا کند.در ترکیبات این نوع چای کافئین وجود دارد که موجب بالا رفتن فشارخون افراد تا مقدار کمی میشود. البته مقدار کافئین در ۲۴۰ میلیلیتر این چای، در برابر مقدار کافئین قهوه بسیار کمتر است.
کاهش وزن
دانشمندان اعتقاد دارند که آنتی اکسیدانهایی در ترکیبات این چای وجود دارد که سوخت و ساز بدن را افزایش داده و از میزان جذب چربی میکاهد. این آنتی اکسیدانها میتوانند از طریق سوخت و ساز چربیهای ذخیره شده آنزیمهایی را جهت تولید انرژی فعال کنند.
طبق بررسیها و آزمایشات انجام شده چای غلیظ و رقیق اولانگ بین ۲.۹ تا ۳.۴ کالری را در طول روز میسوزاند.
این خاصیت چای اولانگ تقریباً بهخاطر وجود کافئین در آن است؛ اما آنتیاکسیدانهای آن هم در این خاصیت تأثیرگذار هستند.
برای بررسی این نظریه اثرات کافئین و اثرات آنتیاکسیدان را به شکل جداگانه بررسی کردند و به این نتیجه دست پیدا کردند که کافئین میتواند کالری را تا ۴.۸ درصد افزایش دهد، اما کافئینی که به همراه آنتیاکسیدان در یک چای وجود دارد، توانایی چربیسوزی فرد را بالا برده و موجب کاهش وزن او میگردد.
طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۹ انجام شد، افرادی که در طول روز ۴ فنجان از این چای را میل کردهاند، توانستهاند بیش از ۳ کیلوگرم وزن خود را کاهش دهند.
از دیگر خواص چای اولانگ میتوان به عملکرد مغز، مراقبت در برابر سرطانهایی خاص، استحکام دندان و استخوان، درمان اگزما، درمان درماتیت آتوپیک و پاکسازی بدن از رادیکال های آزاد مضر اشاره کرد.
ارزش غذایی چای اولانگ
همانطور که پیش از این هم بارها اشاره شد این چای مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و ویتامینهای بسیاری درون ترکیبات خود دارد. به طور کلی ارزش غذایی این چای برابر با ۲۶ درصد منگنز، ۵ تا ۲۴ درصد فلوراید، ۱ درصد سدیم، ۱ درصد پتاسیم، ۱ درصد نیاسین و ۳۶ میلیگرم کافئین است.
همچنین علاوه بر مواردی که تاکنون گفته شد بسیاری از آنتی اکسیدانهایی که در چای سیاه وجود دارند شامل تی فلاوین، تروبیجین، اپی گالوکتشین گالات، با نام اکسیدانهای چای شناخته شده و برای سلامت بدن بسیار مفید هستند. آنتی اکسیدانهای موجود در چای اولانگ مقداری اسیدآمینه به نام تیانین را درون خود دارند که خاصیت آرامبخش بر روی مغز میگذارد.
خیلی شبیه چای سبزه