چای کرک و تفاوت آن با چای ماسالا چیست؟

فهرست مطالب
چای یکی از محبوبترین نوشیدنیهای گرم در سراسر جهان و بهخصوص کشورهای آسیایی محسوب میشود. مصرف روزانه چای برای جلوگیری از حمله قلبی مفید است زیرا چای از ایجاد لختههای خونی در مویرگها جلوگیری میکند. ما ایرانیها از چای بهصورت روزانه استفاده میکنیم و گاهی آن را هل و دارچین و زعفران معطر میکنیم تا علاوه بر طعم از خواص این ادویهها در چای بهره ببریم. در این نوشته قصد داریم که شما را با یکی از خوشمزه و خوشعطرترین چایهای دنیا یعنی چای کرک آشنا کنیم.
اگر برای اولینبار است که نام چای کرک به گوشتان میرسد و هنوز عطر و طعم بینظیر آن را امتحان نکردهاید؛ به شما توصیه میکنیم که خواندن این مطلب را از دست ندهید. این چای جزء چایهای هندی است که نوعی نوشیدنیهای گیاهی محسوب میشود که دارای عطروطعم فوقالعادهای است و طرفداران زیادی دارد. همانطور که قهوه در کشور عربستان جایگاه خاصی دارد. چای کرک عربی در بین عربها محبوبیت زیادی دارد. این چای در واقع میراثی از کشور هند و امارات بهحساب میآید.
از چای کرک بهعنوان چای مخلوط با ادویهها یاد میشود. در کشور اردن به آن مصالحه گفته میشود. این چای میخک و زنجبیل را در ترکیبات خود دارد که عطر و طعمی خاص و منحصربهفرد به آن میدهد. این چای لذیذ از نوشیدنیهایی بوده که از آسیا به سایر مناطق فرستاده شده است. بهاینترتیب که گردشگرانی که به کشورهای هند و پاکستان سفر میکردند، طرز تهیه آن را به کشور خود میبردند.
این چای در کشور ما در حاشیه خلیجفارس و شهرهای جنوبی بسیار رایج است و در کافهها و چایخانههای شهرهای جنوبی به شکل روزانه تهیه و سرو میشود.
اگر امتحان طعمهای جدید و متفاوت شما را به وجد میآورد، حتماً این چای اصیل را در منزل تهیه کرده و در یک بعد از ظهر شلوغکاری به همراه خانواده نوش جان نمایید. اما طرز تهیه چای کرک به چه شکل است؟
طرز تهیه چای کرک
برای تهیه چای کرک روشهای متفاوتی وجود دارد و ترکیبات آن بر اساس ذائقه افراد ممکن است دستخوش تغییراتی شود. البته در مناطق مختلف شیوههای متنوع و متفاوتی برای تهیه این چای وجود دارد. معروفترین آن چای کرک هندی است که به همراه ادویههایی مانند جوز هندی، زنجبیل، شیر و شیره افرا تهیه و سرو میکنند.
نکتهای که در تمامی مدلهای تهیه این چای مهم است این است که این چای با حرارت ملایم تهیه میشود و طعم ادویهها بهآرامی در چای حل میشود. شما با تهیه مواد اولیه چای کرک میتوانید آن را تهیه و نوش جان نمایید. ما در اینجا چند مدل از طرز تهیه چای کرک را که کاربرد بیشتری دارد را به شما آموزش میدهیم تا این چای خاص و بینظیر را تهیه و میل نمایید. این چای به دلیل رنگ و طعم متفاوت میتواند در مهمانیهای خانوادگی و دوستانه هم سرو شود.
1- در این روش ابتدا شیر را در ظرفی ریخته و روی حرارت میگذاریم که گرم شود. سپس ادویههایی مثل زنجبیل، فلفل، بادیان ستارهای و میخک را به ترتیب به آن اضافه میکنیم و هم میزنیم تا با هم ترکیب شوند. بعد از جوشیدن این مواد، شکر و چای را هم اضافه کرده و میگذاریم که پنج دقیقه بجوشند. در آخر هل را خردکرده و به آن اضافه میکنیم. وقتی هل را بهصورت خرد شده در مواد میریزیم، عطر و طعم غلیظتری به چای میدهد. سپس آن را از صافی رد میکنیم و چای ما آماده سرو است.
2- در روش دوم چوب دارچین، هل، میخک و بادیان ستارهای را به همراه چای و شکر در ظرفی مناسب ریخته و روی حرارت میگذاریم تا یکدست شوند و سپس به آن شیر و زعفران اضافه میکنیم. در این مرحله نباید شیر سر برود. بعد از ده دقیقه جوشیدن چای آماده میشود. آن را از صافی رد کرده و با بیسکویت و یا کیک در بعد از ظهرهای کسلکننده آن را نوش جان نمایید.
3- در روش سوم ابتدا چای کله مورچهای را داخل قوری ریخته و به آن میخک، هل، دارچین، فلفل سیاه و شکر قهوهای را اضافه میکنیم و سپس به این مواد آب جوش و شیر سرد را میافزاییم و زمان میدهیم تا بر روی حرارت ملایم به مدت بیست دقیقه دم بکشد. میتوان بهجای شکر قهوهای از عسل هم استفاده کرد.
4- ابتدا شکر و چای را با هم در قوری مخلوط کرده و روی حرارت متوسط میگذاریم و هم میزنیم تا شکر حل شده و رنگ آن طلایی شود. در این مرحله آب و شیر را به مواد اضافه میکنیم و دقت میکنیم که حرارت کم باشد. باید مرتب هم بزنیم تا شکر که به شکل آبنباتی درآمده کاملاً حل بشود. در این مرحله هل و زعفران را اضافه کنید، وقتی جوش آمد حرارت را کم میکنیم. چای کرک آماده شده را داخل فلاکس ریخته و پس از ده دقیقه میتوانیم از آن استفاده کنیم. بهدلخواه میتوانیم مقدار شکر را کمتر کنیم و ادویهها را تغییر دهیم و یا میخک و دارچین را هم به چای اضافه کنیم. مراقب باشید که شکر نسوزد تا مزه چای به تلخی نزند.
چای کرک را پس از تهیه میتوان در فلاکس نگهداری کرده و در طول روز میل نمایید. این چای به همراه کیکهای خانگی میتواند بهترین میان وعده برای شما باشد.
فرق چای کرک با ماسالا
پیداکردن تفاوتهای چای کرک و ماسالا کار دشواری است زیرا این دو چای دارای اشتراکات زیادی با یکدیگر هستند. از نقاط مشترک چای کرک و ماسالا در این است که منشأ هر دو جنوب آسیاست. دارای طبع گرمی هستند و مناسب فصلهای پاییز و زمستان میباشند. ماسالا به چای ادویهها معروف است. در هندوستان شهرت و محبوبیت زیادی دارد و قدمت چای ماسالا به پنج هزار سال میرسد و افسانه و داستانهای زیادی در رابطه با این چای وجود دارد. زنجبیل، هل، میخک، دارچین و دانههای فلفل از ادویهها رایج در چای ماسالا میباشد. مقدار هر یک از این ادویهها به مزاج و سلیقه شما بستگی دارد. این چای به دلیل وجود زنجبیل در ترکیبات آن که دارای خاصیت آنتیاکسیدانی است، برای سیستم ایمنی بدن سودمند است. چای ماسالا در فصلهای سرد از ابتلا به آنفولانزا و سرماخوردگی پیشگیری میکند.
نوشیدن یک فنجان از این چای به شخصی که دچار سرماخوردگی و بیماری است بسیار تسکیندهنده است. این چای برای وعدههای افطار و سحر نیز مناسب است. البته مصرف آن در زمان قبل از خواب توصیه نمیشود.
چای ماسالا در مناطق جنوبی کشور ما طرفداران زیادی دارد. در تهیه این چای ادویهها را پودر کرده و با هم مخلوط میکنیم و مقداری آب به آن اضافه کرده و سپس چای را به آن میافزاییم و اجازه میدهیم که چای دم بکشد.
پس از آن شیر را به آن اضافه میکنیم و مجدد روی حرارت میگذاریم. پس از آن چای ما آماده است و برای شیرین کردن آن میتوانیم از انواع نبات و قند و یا عسل استفاده کنیم و این به ذائقه شما بستگی دارد. به همین راحتی چای ماسالا آماده است. این چای در شکلها و بستهبندیهای آماده نیز در بازار موجود است. چای ماسالا به دلیل زنجبیل بهکاررفته در آن دارای طعمی نسبتاً تندتر است. اما چای کرک کاراملی کمی قوی تر و غلیظتر و البته لطیفتر از چای ماسالا است و تهیه آن به مهارت بیشتری نیاز دارد.
این از نقاط مشترک این دوچای این است که در ترکیبات هر دو زنجبیل بهکاررفته است که دارای خاصیت ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی است و در فصلهای پاییز و زمستان برای سیستم ایمنی بدنی بسیار مفید است و در اشخاصی که دچار سرماخوردگی هستند، به رفع التهاب گلو و بینی کمک میکند و روند بهبودی را سرعت میبخشد. چای کرک یک نوشیدنی گیاهی بهحساب میآید که در ترکیبات اصلی آن شیر استفاده میشود. میخک، زنجبیل و بادیان ستارهای طعم خوشمزهای به این چای میدهند. تشخیص اینکه این دو چای چه تفاوتی باهم دارند کاری سخت و تقریباً غیرممکن است، زیرا هر دو دارای ترکیبات تقریباً مشترکی با هم هستند.
چای ماسالا کالری بسیار بالاتری دارد و چای کرک کافئین بیشتری دارد چون در آن از قهوه فوری استفاده میشود. شکری که در چای ماسالا استفاده میشود، شکر معمولی است و شیرینی بیشتری دارد و برای همین میگوییم که کالری بیشتری دارد. اما در چای کرک از شکر قهوهای آن هم به مقدار بسیار کم استفاده میشود.
به همین علت این چای کاملاً رژیمی و برای استفاده روزانه بسیار مفید بوده و حتی قبل از ورزش هم میتوان از آن استفاده کرد و بسیار انرژیبخش است. طعم غالب در چای ماسالا زنجبیل و دارچین است و در چای کرک هل و زنجبیل. از دیگر تفاوتهای این دوچای در طرز تهیه آنها است. چای کرک نسبت به چای ماسالا طعم لطیفتری دارد و برای کسانی که چای ماسالا برای آنها تند و تیز است، انتخاب مناسبت تری هست.
خواص چای کرک
چای کرک به دلیل ادویههای خاص و ویژهای که در آن بهکاررفته، دارای خاصیتهای فراوانی است. از لحاظ مزاجی این چای دارای طبع گرم است. برای روزهای سرد پاییز و زمستان چای کرک یک نوشیدنی اصیل و پرخاصیت محسوب می شود که با گرم نگه داشتن بدن انرژی لازم را برای کارهای روزانه فراهم میکند. اگر از نوشیدنی های تکراری خسته هستید و طعم متفات و البته طبیعی از یک نوشیدنی گرم مانند چای انتظار دارید، حتما چای کرک را امتحان نمایید. این چای به دلیل خاصیت ضدویروسی که دارد برای درمان بیماریهایی ویروسی مانند کرونا نیز تسکین دهنده و آرامبخش است.